Follow me:
joellewrites henri farman affiche

De vliegende mensch

Waar de sociale omstandigheden rond 1900 veel te wensen over lieten, boden de technologische uitvindingen een uitlaatklep aan de Gentenaars. Zo verwonderde Henri Farman de Gentenaren in mei 1908 met de eerste gemotoriseerde vliegdemonstratie.

Tegen 1850 werden de eerste zweefvliegtuigen gemaakt. Ondertussen groeiden de Amerikaanse gebroeders Wilbur en Orville Wright op in een grote familie in Ohio. Hun creatieve ondernemingsgeest gaf leven aan verschillende zweefvliegmodellen. Na talloze pogingen was de eerste volledig gecontroleerde en gemotoriseerde vlucht ooit een succes. Op 17 december 1903 op een winderig strand in Noord-Carolina schreven ze de geschiedenis. ‘The Flyer’ had 260 meter afgelegd in 59 seconden. Best een prestatie voor die tijd. Spijtig genoeg haalde een felle windstoot het toestel neer tijdens de vierde vlucht.

Drie jaar later bereikte het nieuwe transportmiddel het Europees continent. Ons land kreeg als tweede het futuristisch vervoermiddel te zien, na Frankrijk (1906). Op 27 mei 1908 verzamelde de komst van de Fransman Henri Farman (1874-1958) en  zijn ‘Voisin Farman I’ de Gentenaars aan de Nieuwe Dokken, een toenmalige uitgestrekte zanderige vlakte aan de Muide. Het gerucht deed de ronde dat de vliegmachine een volledige cirkel lang in de lucht kon blijven. In sommige getuigenissen las ik dat enkele toeschouwers zelfs op de grond gingen liggen. Op deze manier hielden ze de wielen van het vliegtuig in de gaten tot het opstijgen een succes was.

Tijdens zijn bezoek verwezenlijkte Henri Farman ook de allereerste passagiersvlucht. Hieronder kun je een foto zien van Henri Farman met de verkozene, Meneer Archdeacon. Hij nam hier ook als eerste een vrouwelijke passagier aan boord, Juffrouw Pottelsberghe de la Potterie. 

joellewrites henri farman affiche joellewrites de vliegende mensch joellewrites henri farman joellewrites henri farman passagier

2: Henri Farman samen met de eerste passagier E. Archdeacon.
3: Henri Farman in Gent.
4: Henri Farman met een vrouwelijke passagier, Juffrouw Pottelsberghe de la Potterie?

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply