Follow me:

V voor victory

Als we over het V-teken spreken, denken de meesten onder jullie waarschijnlijk aan het wereldberoemde beeld van Winston Churchill die ‘Victory’ meedeelt. Het teken is echter uitgevonden door een Belg, Victor de Laveleye.

Victor de Laveleye was advocaat van opleiding en later politicus te Brussel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef de Belgische Engelandvaarder echter aan de andere kant van het water.

Ook de Belgische regering was ‘gevlucht’ naar Londen. Sommigen verzetten zich van daaruit tegen de Duitse bezetter. In dat kader richten ze Radio België op. De radiozender riep de Belgen op tot verzet. Victor de Laveleye, één van de speakers, bedacht rond 14 januari 1941 een verzetsteken. Je richt je handpalm naar voren en vormt door middel van je wijs- en middelvinger een V (een teken vroeger al gekend voor vrede). Hij had gehoord dat een aantal Belgische kinderen opgepakt waren na het bekladden van muren met ‘R.A.F.’. Het V-teken zou minder opvallen en veel sneller kunnen worden verspreid. Bijvoorbeeld door het teken te gebaren. Het groeide uit tot het symbool voor het ondergronds verzet.

Kolonel Britton was een speaker bij BBC. Naast een nieuwsoverzicht deed hij ook oproep tot verzet. Een korte oproep, van ongeveer 8 minuten, aangezien de luisteraars zich meestal in gevaarlijke situaties bevonden voor de illegale praktijk. In juli 1941 spoorde hij heel bezet Europa aan om het V-teken in morse (…-)te tikken, te fluiten of te tekenen. Beethovens bekende intro, overeenkomend met dit morsteken, werd voortaan de opening voor het BBC-nieuws.

Muren werden vol geklad, flyers werden verspreid en al gauw werd ons land overspoeld met de V van victory of ‘victoire’. Ook de straten van Frankrijk moesten er aan geloven. Later maakte het beeld van Winston Churchill op BBC het teken onsterfelijk.

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply